Η οστεοπόρωση είναι μία ύπουλη νόσος, η οποία προσβάλλει κυρίως γυναίκες στην εμμηνόπαυση, αλλά και άνδρες μεγάλης ηλικίας. Είναι η πάθηση των οστών η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική αποδυνάμωση της οστικής μάζας (οστική πυκνότητα) και διαταραχή της «αρχιτεκτονικής» τους. Αποτέλεσμα αυτής της πάθησης είναι η ελάττωση της φυσικής αντοχής του σκελετού, ο οποίος καθίσταται έτσι πιο αδύναμος και πιο εύθραυστος και η πρόκληση καταγμάτων γίνεται αναπόφευκτη.

Οστεοπόρωση – Οστεοπενία: Αίτια

Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση αυτής της πάθησης είναι: η προχωρημένη ηλικία, η απουσία φυσικής δραστηριότητας, τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, όπως συμβαίνει στην εμμηνόπαυση, η κληρονομικότητα (λεπτή κατασκευή σώματος, ξανθή τριχοφυΐα, Καυκάσια ή Ασιατική φυλή), η αυξημένη κυκλοφορία στον οργανισμό κορτιζόνης ή θυρεοειδικών ορμονών είτε από ιατρική χορήγηση είτε από υπερπαραγωγή από τον ίδιο τον οργανισμό, το κάπνισμα, η υπερβολική λήψη αλκοόλ και κάποιες χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτης, ηπατικά νοσήματα κ.λπ.

Θεραπεία οστεοπόρωσης

Αφού τεθεί η διάγνωση της οστεοπενίας ή της οστεοπόρωσης ο ασθενής θα ακολουθήσει το κατάλληλο θεραπευτικό φαρμακευτικό σχήμα που θα επιλέξει ο θεράπων ορθοπαιδικός.