Θεραπεία PRP – Πότε εφαρμόζεται; Ποια τα πλεονεκτήματα;

Θεραπεία PRP

Η θεραπεία PRP έχει λάβει το όνομα της από τα αρχικά των λέξεων Platelet-Rich Plasma δηλαδή Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετλάλια και πρόκειται για μία εξαιρετικά πρωτοποριακή μέθοδο ίασης παθήσεων και τραυματισμών ορθοπαιδικής φύσεως, που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα, ειδικότερα σε γιατρούς που ασχολούνται με αθλητές.

Η θεραπεία PRP μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη ποικιλία ορθοπαιδικών παθήσεων και αθλητικών τραυματισμών, όπως το διάστρεμμα ή η χρόνια τενοντίτιδα, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανάρρωση στο ασθενή, επιτρέποντας του να επιστρέψει πιο γρήγορα στις καθημερινές δραστηριότητες του, χωρίς να χάνει προπονήσεις.

Τι είναι αυτή η θεραπεία και πώς λειτουργεί;

Γενικά, το αίμα, μεταξύ άλλων αποτελείται από λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, καθώς και αιμοπετάλια. Αυτά τα στοιχεία είναι γνωστά για την ιδιότητά του να επιταχύνουν την πήξη του αίματος και να σταματούν έγκαιρα την αιμορραγία όταν υπάρχει τραυματισμός.

Εκτός όμως από τις πηκτικές ιδιότητες τους, περιέχουν επίσης εκατοντάδες βιολογικά ενεργές πρωτεΐνες, τους λεγόμενους αυξητικούς παράγοντες,  οι οποίοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την ταχύτερη ίαση του πάσχοντος άκρου από τραυματισμούς.

Οι αυξητικοί παράγοντες,  υπό φυσιολογικές συνθήκες, απελευθερώνονται από τα αιμοπετάλια και ενεργοποιούν μια σειρά αντιδράσεων, οι οποίες συντελούν και προάγουν την επούλωση των τενόντων, συνδέσμων, χόνδρων, μυών και οστών από οποιαδήποτε βλάβη και τραυματισμό.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία μέθοδος για τον διαχωρισμό των αυξητικών παραγόντων από την υπόλοιπη ουσία του αίματος, δημιουργώντας το λεγόμενο PRP, δηλαδή το πλάσμα αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια.

Η χορήγηση της θεραπείας PRP γίνεται ενέσιμα στην πάσχουσα περιοχή. Δηλαδή με τη χρήση τοπικών αναισθητικών και ειδικά διαμορφωμένης βελόνας χορήγησης, ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός διοχετεύει το μείγμα με το απομονωμένο PRP στην τραυματισμένη ή και χειρουργημένη περιοχή, επιτυγχάνοντας έτσι την ταχύτερη και ομαλότερη ανάρρωση της, με τον πιο φυσικό τρόπο.

Πότε εφαρμόζεται;

Η θεραπεία PRP συνήθως χρησιμοποιείται για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία τραυματισμών όπως:

  • χρόνια τενοντίτιδα
  • ρήξη συνδέσμων
  • μυϊκές θλάσεις
  • αρθρίτιδες
  • κατάγματα

Ακριβώς επειδή επιτυγχάνει ταχύτερη και πιο ομαλή ανάρρωση, προτιμάται σταθερά από κορυφαίους αθλητές και αθλητίατρους παγκοσμίως, αποτελώντας την κινητήριο δύναμη πίσω από τα μεγαλύτερα τουρνουά που έχετε παρακολουθήσει.

Συγκεκριμένα, αθλητές όπως η πρωταθλήτρια τένις Maria Sarapova, η ολυμπιονίκης κολυμβήτρια Dara Torres, ο σούπερ σταρ των Lakers,  Kobe Bryant, ο κορυφαίος γκόλφερ του πλανήτη Tiger Woods, ο τενίστας Rafael Nadal, είναι μόλις μερικοί από τους διάσημους αθλητές που αντιμετωπίζουν τους τραυματισμούς τους με θεραπεία PRP.

Πλεονεκτήματα της θεραπείας

Η θεραπεία PRP έχει πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση περιστατικών χρόνιας τενοντίτιδας.

Παγκόσμιες έρευνες εκθειάζουν τα αποτελέσματα της θεραπείας PRP στην ορθοπαιδική και τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους.

Συγκεκριμένα, η θεραπεία PRP εξασφαλίζει:

  • Ελαχιστοποιημένο ρίσκο όσον αφορά τη χρήση της θεραπείας αυτής, η οποία πλεονεκτεί σε σχέση με τη θεραπεία ενέσεων κορτιζόνης.
  • Αυξημένη συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων μπορεί δυνητικά να επιταχύνει τη διαδικασία της ίασης
  • Ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργικότητας της τραυματισμένης περιοχής, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος ανάρρωσης.