Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου;

Είναι η εφαρμογή της τεχνικής της αρθροσκόπησης στην άρθρωση του ώμου. Μέσα από δύο ή περισσότερες οπές, ανάλογα με την πάθηση , μεγέθους 5-10mm, εισάγονται στην άρθρωση το αρθροσκόπιο και τα απαραίτητα εργαλεία για την αποκατάσταση της βλάβης. Ειδικά σχεδιασμένα λεπτά εργαλεία και ειδικά υλικά (ράμματα, άγκυρες κτλ) τοποθετούνται υπό άμεση όραση για την επίλυση του προβλήματος του ασθενούς.

Ενδείξεις αρθροσκόπησης  του ώμου

Η αρθροσκόπηση του ώμου πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση των παρακάτω παθήσεων:

 • Ρήξη ή αποκόλληση επιχείλιου χόνδρου
 • Ρήξη συνδέσμων του ώμου σε εξαρθρήματα ή αστάθεια
 • Παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου
 • Ρήξη των στροφέων τενόντων του ώμου
 • Σύνδρομο πρόσκρουσης
 • Δυσκαμψία ώμου και παγωμένος ώμος
 • Βλάβη του αρθρικού χόνδρου
 • Ορισμένα ενδαρθρικά κατάγματα
 • Παρουσία αρθρίτιδας και ξένων σωμάτων
 • Φλεγμονή του υμένα του ώμου σε αρθρίτιδες
 • Παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης

Πως πραγματοποιείται η αρθροσκόπηση του ώμου;

Ο ασθενής μετά την αναισθησία τοποθετείται στη χειρουργική τράπεζα σε πλάγια ή καθιστική θέση. Ο χειρουργός πραγματοποιεί μία μικρή τομή μήκους 5 mm στην οπίσθια περιοχή του ώμου δια της οποίας τοποθετεί μία ειδική κάμερα εντός της άρθρωσης. Η κάμερα συνδέεται με μία πηγή ψυχρού φωτισμού και με ένα μόνιτορ δια του οποίου ο χειρουργός παρατηρεί ότι συμβαίνει στην άρθρωση. Εντός της αρθρικής κοιλότητας εγχύεται με ειδική αντλία φυσιολογικός ορός ο οποίος διατείνει την άρθρωση και διευκολύνει την επέμβαση. Με την ειδική κάμερα εξετάζεται ολόκληρη η άρθρωση και διαπιστώνονται βλάβες στους συνδέσμους, τους τένοντες και τον αρθρικό χόνδρο. Εάν είναι αναγκαία η πραγματοποίηση αρθροσκοπικής επέμβασης διανοίγονται 2 ή περισσότερες δερματικές οπές μήκους επίσης 5 mm δια των οποίων εισάγονται στην άρθρωση ειδικά εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η επέμβαση.

Μετά την επέμβαση το υγρό παροχετεύεται, οι μικρές τομές συρράπτονται και τοποθετείται επίδεση και ειδικό σύστημα ακινητοποίησης. Η αρθροσκοπική επέμβαση καταγράφεται σε DVD και είναι δυνατή η επίδειξή του στον ασθενή κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 ημέρες.

Αρθροσκόπηση ώμου για ρήξη τένοντα ή αστάθεια

Η αρθροσκόπηση ώμου για ρήξη τένοντα ή αστάθεια νοείται η κατάσταση που οι αρθρώσεις του ώμου έχουν εξαρθρωθεί και υπάρχει το αίσθημα ότι η άρθρωση κουνιέται απ’ τη θέση της. Η αστάθεια προκύπτει συνήθως από τραυματισμό και σπανιότερα από γενετικό παράγοντα με γενικευμένη χαλάρωση μυών και συνδέσμων στην περιοχή. Η θεραπεία για την αστάθεια δεν είναι συγκεκριμένη σε όλες τις περιπτώσεις καθώς αυτές διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Στόχος όμως της θεραπείας είναι η αποφυγή συνεχιζόμενων εξαρθρώσεων, δηλαδή μετακίνησης ώμου, διότι η επανειλημμένη εξάρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα.

Μόλις ολοκληρωθεί η αρθροσκόπηση ώμου ο ώμος του ασθενή πρέπει να ακινητοποιηθεί με ειδικό νάρθηκα για ενάμιση μήνα περίπου έτσι ώστε να αποκατασταθούν όλοι οι ιστοί. Αφότου γίνει αυτό ο ασθενής θα υποβληθεί σε μια σειρά φυσικοθεραπειών και ασκήσεων για την αποκατάσταση της κινητικότητας και την επάνοδο του στις καθημερινές του ασχολίες ή αθλητικές δραστηριότητες.