Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος συνιστάται στην παρουσία επώδυνου φαινομένου αναπήδησης, το οποίο προκαλείται όταν ένας καμπτήρας τένοντας διέρχεται από έναν στενό δακτυλιοειδή σύνδεσμο (pulleyA1). Οφείλεται στην αδυναμία ομαλής ολίσθησης των δύο καμπτήρων τενόντων από τον δακτυλιοειδή σύνδεσμο (pulleyA1), με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη αυξημένη δύναμη στους τένοντες προκειμένου να επιτευχθεί η ολίσθησή τους, η οποία προκαλεί ένα φαινόμενο αναπήδησης όταν το πεπαχημένο τενόντιο οζίδιο διέρχεται από τον στενό δακτυλιοειδή σύνδεσμο.

Η αναπήδηση μπορεί να συμβεί κατά την κάμψη ή την έκταση του δακτύλου ή κατά και τις δύο κινήσεις.

Ιστορικό και κλινική Εξέταση

Η πάθηση παρουσιάζεται συνήθως στον αντίχειρα, στο μέσο και το παράμεσο δάκτυλο μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και είναι συχνότερη σε ασθενείς με διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ρίκνωση Dupuytren ή άλλες τενοντίτιδες (deQuervain, tennisElbow). Οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία κίνησης στο πάσχον δάχτυλο και εμφανίζουν ακουστικά φαινόμενα τύπου κλίκ. Συνήθως το φαινόμενο της αναπήδησης είναι επώδυνο, αλλά όχι πάντα. Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς παρουσιάζουν ένα ψηλαφητό ογκίδιο στην περιοχή του δακτυλιοειδούς συνδέσμου.

Αντιμετώπιση

Η αυτόματη ύφεση της πάθησης είναι σπάνια. Αν δεν αντιμετωπιστεί η πάθηση το φαινόμενο παραμένει αποτελώντας μια επώδυνη ενόχληση. Αν το δάκτυλο παραμείνει σε συνεχή κάμψη είναι δυνατή η πρόκληση μόνιμης δυσκαμψίας. Η συντηρητική αντιμετώπιση  περιλαμβάνει την έγχυση κορτικοστεροειδών με τοπικό αναισθητικό στο έλυτρο των καμπτήρων με ήπια αποτελέσματα.

Η χειρουργική επέμβαση στο εκτινασσόμενο δάκτυλο είναι σχετικά απλή και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Συνίσταται στην πραγματοποίηση τομής 1-2cm στην παλάμη προκειμένου να αναγνωριστεί και να γίνει διατομή  του δακτυλιοειδούς σύνδεσμου Α1.

Τα αποτελέσματα είναι άριστα και ο ασθενής επανέρχεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στις καθημερινές του ασχολίες.