Τι είναι

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος ή κοινώς κότσι είναι μια ανατομική ανωμαλία που εμφανίζεται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού σας. Ο μέγας δάκτυλος αποκτά μια κλίση με τάση να ακουμπήσει στα άλλα δάκτυλα.

Οι γυναίκες είναι αυτές που κατά 70% εμφανίζουν το κότσι συνήθως με συγκεκριμένη αιτιολογία που μπορεί να ποικίλει. Παραπάνω από το 50% των περιπτώσεων αναφέρουν ότι το είχαν ένας από τους δύο γονείς. Οι γυναίκες είναι αυτές που εμφανίζουν στενή υπόδηση γεγονός το οποίο συμβάλει. Ακατάλληλη υπόδηση αποτελούν και τα ψηλά τακούνια με στενή μύτη μπροστά που συμπιέζουν τα δάκτυλα σε ακατάλληλη θέση.

Στα αρχικά στάδια, όταν η παραμόρφωση δεν είναι μεγάλη, χρησιμοποιούνται ειδικοί νάρθηκες που φοριούνται τη νύχτα ή την ημέρα  και διορθώνουν τη θέση του δακτύλου παροδικά μειώνοντας έτσι τις ενοχλήσεις.

Στις περιπτώσεις όπου η παραμόρφωση επιδεινώνεται, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Η επέμβαση δεν γίνεται για αισθητικούς λόγους, αλλά μόνο για λειτουργικούς.

Θεραπεία

Υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές θεραπείες που προτείνονται, η κάθε  μια από αυτές έχει ειδικές ενδείξεις. Όλες έχουν στόχο να επαναφέρουν τον άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την εξόστωση και να ανακουφίσουν από τον πόνο. Θα γίνει κατ’ αρχάς γενική ή περιοχική αναισθησία και θα τοποθετηθεί ίσχαιμη περίδεση για να προληφθεί η αιμορραγία στο χειρουργικό πεδίο.

Θα ακολουθήσει χειρουργική αφαίρεση της οστικής εξόστωσης (κότσι) στο ύψος της βάσης του μεγάλου δακτύλου, σε συνδυασμό με διατομή μαλακών μορίων γύρω από την άρθρωση της βάσης του δακτύλου. Συνήθως για να ολοκληρωθεί η διόρθωση απαιτείται συμπλήρωση με οστεοτομία του πρώτου μεταταρσίου. Ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης διαρκεί από μισή έως 2 ώρες, ανάλογα με τη βαρύτητα, την προσβολή άλλων δακτύλων και τις αμφοτερόπλευρες επεμβάσεις.

Μετεγχειρητική πορεία

Την επομένη κιόλας ημέρα από το χειρουργείο επιτρέπονται η στήριξη στα πόδια και η βάδιση, εφόσον είναι προστατευμένα με ειδικά υποδήματα για 4 εβδομάδες στις βαριές παραμορφώσεις.