Οστεοπόρωση – Οστεοπενία: Μια ύπουλη νόσος

Η Οστεοπόρωση είναι μία ύπουλη νόσος, η οποία προσβάλλει κυρίως γυναίκες στην εμμηνόπαυση, αλλά και άνδρες μεγάλης ηλικίας. Είναι η πάθηση των οστών η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική αποδυνάμωση της οστικής μάζας (οστική πυκνότητα) και διαταραχή της «αρχιτεκτονικής» τους. Αποτέλεσμα αυτής της πάθησης είναι η ελάττωση της φυσικής αντοχής του σκελετού, ο οποίος καθίσταται έτσι πιο αδύναμος και πιο εύθραυστος και η πρόκληση καταγμάτων γίνεται αναπόφευκτη.

Οστεοπόρωση: Αίτια

Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση αυτής της πάθησης είναι: η  προχωρημένη ηλικία, η  απουσία φυσικής δραστηριότητας, τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων, όπως συμβαίνει στην εμμηνόπαυση, η κληρονομικότητα (λεπτή κατασκευή σώματος, ξανθή τριχοφυία, Καυκάσια ή Ασιατική φυλή), η αυξημένη κυκλοφορία στον οργανισμό κορτιζόνης ή θυρεοειδικών ορμονών είτε από ιατρική χορήγηση είτε από υπερπαραγωγή από τον ίδιο τον οργανισμό,το   κάπνισμα,η   υπερβολική λήψη αλκοόλ και   κάποιες χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτης, ηπατικά νοσήματα κ.λπ.

Θεραπεία οστεοπόρωσης

Αφού τεθεί η διάγνωση της οστεοπενίας ή της οστεοπόρωσης ο ασθενής θα ακολουθήσει το κατάλληλο θεραπευτικό φαρμακευτικό σχήμα που θα επιλέξει ο θεράπων του.

Δημήτριος Π. Δόβρης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών